Lintukuvaviikko 05/20197

 Ampuhaukka
Merlin Falco columbarius
28.1.2019, Lapinjärvi, Finland Canon EOS 1D X Mark II, 600 mm, f/10, ISO-2000, 1/2500 sec. Tripod used

Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Joskus nuorena poikana luin J.A.Bakerin kirjan Muuttohaukka, jossa kirjailija kuvaa päiväkirjanomaisesti maalaavin sananvalinnoin päiviään retkillä muuttohaukkojen perässä. Kirjailija lumoutui kerran nähtyään kerran muuttohaukan saalistuksen aloittaen siitä 10 vuotta kestäneen lajin seurannan. Sitä samaa ihailua haukan taidokkaista saalistus esityksistä jatkuu yhden kirjan verran. Minä lumouduin J.A. Bakerin tekstiin niin paljon, että jäljittelin sitä omissa poikavuosien retkipäiväkirjoissani jokaisesta kohtaamisesta minkä tahansa haukan kanssa. Olen miettinyt että tuo nuoruuden lukukokemus on ohjannut minua lintukuvaajana kohteiden valinnassa. Kaikki ne lukemattomat tunnit kaatopaikalla odottamassa kanahaukkojen hyökkäyksiä tai nykyisin syksyisillä hanhipelloilla kanahaukkojen ja kotkien saalistustilanteiden kyttääminen on varmaan osin peruja tuon kirjan teksteistä. Vaikka eipä silti, kyllä kait useimpia kiehtovat juuri nuo saalistusnäytökset, kysykää vaikka luontofilmien tuottajilta.

Nyt olen kehittänyt uuden kohteen kuvasaiheelle haukkojen saalistus. Olen vahdannut jo aika monta tuntia rikkaruohopelloilla urpiaisia saalistavia pikkupetoja varpus- ja ampuhaukkaa sekä satunnaisemmin paikalla vierailevaa isolepinkäistä. No ihme olisi, jos niistä jotain suurta kuvaa syntyisi, mutta olen sentään päässyt näkemään monia tilanteita. Ai niin, onhan siellä saman pellon äärellä tuulihaukkakin, mutta sen en ole nähnyt kertaakaan yrittävän urpiaisia suoraan, mutta kerran yllättäen punatulkkuja. Pääasiassa tuulihaukka kyttää tilaisuutta napata taitavampien varpus- tai ampuhaukan saalis. Molemmat yritykset olen nähnyt - ampuhaukalle tuulihaukka ei pärjännyt alkuunkaan nopeudessa, mutta varpushaukka joutui luovuttamaan saaliinsa.

On se vaan aika mahdotonta! Nyt olen oppinut jo sen verran, että kamera pitää olla koko ajan suunnattuna parven suuntaan. Sitten on vain reagoitava heti, kun jotain vilahtaa näkökentässä. Erityisesti ampuhaukka tulee tosi kovaa ja aivan pellon pintaa viistäen. Jos olisi oikein paljon aikaa ja tapahtumia, hyvällä onnella voisi saada tarkkana jonkun näyttävän kuvan.

Alkuun vaikutti siltä, että joka toinen hyökkäys onnistuu - nyt haukoilla näyttäisi menevän huonommin. Maanantaina ampuhaukka teki kolmen tunnin aikana viisi turhaa yritystä, tänään ampuhaukka yritti neljästi, varpushaukka kerran ja isolepinkäinen kerran - mikään yritys ei onnistunut. Voi olla, että lumipeitteen noustessa hyökkääjien näkösuojat huononevat. Tai olisiko auringonpaisteella onnistumista parantava vaikutus?

I have spent some time now trying to catch a proper picture of Merlin, Sparrow Hawk or Northern Grey Shrike trying to get a Redpoll from a flock at a weed field. Not so lucky so far - it is very difficult to get picture e.g. of a Merlin in full speed.

 
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
9 p RKi
10 p AB

Pistekeskiarvo 9, annettuja pisteytyksiä 22.Ampuhaukka tulee tosi kovaa ja salaa. Tällainenkin kuva on jo melkeinpä onnekas sattuma.
Merlin Falco columbarius
28.1.2019, Lapinjärvi, Finland Canon EOS 1D X Mark II, 600 mm, f/14, ISO-2000, 1/1250 sec. Tripod used


Urpiainen pelastui jotenkin tästä tilanteesta - taisi sukeltaa lumen alle.
Merlin Falco columbarius
28.1.2019, Lapinjärvi, Finland


Canon EOS 1D X Mark II, 600 mm, f/8, ISO-2000, 1/3200 sec. Tripod used

Ampuhaukka
Merlin Falco columbarius
28.1.2019, Lapinjärvi, Finland


Canon EOS 1D X Mark II, 600 mm, f/10, ISO-2000, 1/2500 sec. Tripod used

Ampuhaukka
Merlin Falco columbarius
28.1.2019, Lapinjärvi, Finland Canon EOS 1D X Mark II, 600 mm, f/8, ISO-2000, 1/3200 sec. Hand held

Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko