Lintukuvaviikko 20/2018

 Punajalkahaukka
Red-footed Falcon Falco vespertinus
18.5.2018, Suomi Canon EOS 1D X Mark II, 840 mm, f/5.6, ISO-320, 1/2500 sec. Hand held from car

Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Lapinjärven peltoaukeiden poikki ajellessani auton editse vilahti matalalla jalohaukka, johon ensin reagoin nuolihaukkana, mutta jo näkökentästä katoavan haukan alapuoli näkyi kokonaan tummana ja housut tumman ruosteenpunaisina - punajalkahaukka! Äkkijarrutuksen jälkeen näin vielä matalalla pitkin pellon pintaa vastavaloon poistuvan solakan jalohaukan. Yritin nopeasti kaivaa kameraa esille havainnon dokumentoimiseksi, mutta kameran remmit olivat taas solmussa jossain. Kun vihdoin sain kameran ulos autosta, oli ison tien suuntaan lentänyt kohde poissa näkyvistä. Havaintoaika oli kait sekunnin osia, mutta olin niin varma asiasta, että laitoin tiedon jakoon, ennen kuin aloin lintua taas hakemaan.

Torstaina iltapäivällä kiertelin Hamnskärin eteläpuolen kalliolla, kun mereltä ja matalalta kallion pintaa lentäen vilahti ohitseni tumma päinen töpäkkä pikkulintu. Ehdin seurata linnun lentoa yli kallion ja katajikon aina metsän reunaan kiikareilla: aivan selvä koiras mustapäätasku, jonka tasapäistä koko tummaa pyrstöä reunusti laaja valkoin alue koko peräpään alueella. Seuranta-aika oli paljon pitempi kuin em. punajalkahaukalla, luokkaa 3-5 sekuntia. Sony RX IV roikkui (lähinnä henkisenä tukena havaintodokumentointiin) olkapäälläni, mutta siitä ei tässäkään tapauksessa olisi ollut mitään apua, vaikka olisin yrittänyt. Kaiken lisäksi olin varma, että mustapäätasku jäisi saareen.

Lopun iltaa käytin taskun hakemiseen saaresta, mutta en löytänyt! Sen sijaan saareen ilmestyi jostain kolmen pensastaskunaaraan parvi - tuulen kääntyminen kaakkoon oli selvästi saanut jotain liikkeelle myöhäisestä iltapäivästä huolimatta. Olo oli epäuskoinen, kun mustapäätaskua ei kovasta hakemisesta huolimatta löytynyt. Olivatko toiveet aiheuttaneet noin voimakkaan hallusinaation vai mitä oikein näinkään? Saatoinko nähdä jotain väärin? Vai olisko lintu kuitenkin jatkanut matkaa saaren yli? Päätin jättää koko havainnon mielestäni ja ilmoittamatta, kun edes dokumenttia ei syntynyt.

Nyt Lapinjärven pelloilla olin vähän samassa tilanteessa. Punajalkahaukan ei pitäisi ihan noin vain kadota, kun taas nuolihaukka olisi hyvin helposti kadonnut kauemmaksi tai puihin istumaan. Haeskelin haukkaa kuumeisesti lähiympäristöstä puolen tunnin ajan, ennen kuin haukka vihdoin ilmestyi langalle lähelle alkuperäistä löytöpaikkaa. Huh kun helpotti! Sitä ennen ehdin jo miettiä, että saatoinko nähdä niin väärin ensimmäisessä pikaisessa tilanteessa? Tunne oli aika paljon kuin Hamnskärin taskun näkemisen jälkeen. Oliko jo toinen hallusinaatio havainto vai olivatko kenties molemmat oikeita? No tiedän, että näin mustapäätaskunkin ihan oikein - ehkä sekin pitäisi ilmoittaa...

Tämä viime viikkarissa laatimani kirjoitus pätee yhä:
Olisi niin kiva kirjoittaa retkipäiväkirjaa kaikista onnistumisista ja kommelluksistakin, mutta kun ei ehdi istua tässä koneen äärellä - kaunis toukokuun ilta kutsuu retkelle ja huomenna sunnintaina tulee ehkä sepelhanhien massa, oi ihana Toukokuu!
Kunhan ehdin, laitan vähän tietoa naaras amerikanmustalinnun vs. mustalinnun määrittämisestä.

Yesterday I managed to found a 2-cy male red-footed falcon from near to our summer cottage. Not a mega but taher good find still.
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
9 p Otsikko oli vielä haahkamainen ;)
10 p Markku Hyvä kuva jälleen. Oletko oikeasti ottanut viimeiset kolmekuvaa samalla viikolla, kun kaikille on sama päivämäärä 6.5.
- p Arto Korjasin päivämäärät, kiitos Markku.
10 p Riitta Vau!
10 p AaTo
10 p AB

Pistekeskiarvo 8.96, annettuja pisteytyksiä 26.Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko