Lintukuvaviikko 22/2018

 Kehrääjä
European NightjarCaprimulgus europaeus
29.5.2018, Lapinjärvi, Suomi Canon EOS 1D X, 70 mm, f/2.8, ISO-10000, 1/100 sec. Hand held

Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Kuutamokuvaushulluus iski taas - nyt kun oli lomaa ja upeat sääolosuhteet. 28. toukokuuta lastasin retkivarusteet veneeseen ja suuntasin Hamnskärille vietettyäni yhden yön maissa siinä välissä. Mielessä olivat täykuutamokuvat tai kuutamosiltakuvat sepelhanhiparvista, joiden muuttoryntäys oli ounasteltavissa. No menihän niitä komeina parvina illan mittaan, mutta hyvin kaukaa mantereen puolelta. Onneksi saarella olisi aina merilintuja kohteiksi. Hämärän laskeutuessa koin sitten hyvin ikävän yllätyksen. Saaressa oli hyttysiä kuin Lapissa ikään, eikä edes pientä tuulenvirettä ollut tilannetta helpottamassa! Pari yötä sitten niitä oli ollut niin vähän, etten ollut osannut edes varautua hyttysmyrkyllä. Hermot meinasin mennä, eikä kuutamokuvauksista tullut mitään.

Seuraavana yöksi lämmin navakka tuuli puhalsi minut mantereelle. Otin kohteeksi korkean laelta avohakatun harjanteen. Kuu nousi kuvaamisen kannalta oivaan aikaan, mutta lehtokurpat eivät lentäneet, enkä saanut haluamaani kuvaa kurpasta maisemassa.

Siirryin sitten toisaalle siemenpuuasentoon hakatulle harjanteelle mielessä kehrääjät. Kun sinne pääsin, kehrääjän surina kuului heti yli tuulen huminan. Otin vain 70-200mm zoomin olalle ja painuin alas rinteeseen. Heti välittömästi liihotteli kehrääjä vierestä ohi, ja jäi lekuttelemaan vain muutaman metrin päähän. Vietin rinteessä ikimuistoisen parituntisen. Tuuli puhalsi navakasti, mutta hyvin lämpimästi pitäen liiat hyttyset poissa.Kehrääjäpari lenteli aavemaisesti kuutamossa hyönteispyynnissä. Välillä koiras asettui jollekin oksalle surisemaan, mutta kohta jatkoi taas lentoaan. Kuului vain tuulen humina ja kehrääjän surinaa.

Muutaman kerran toinen kehrääjistä kävi lekutellen minua ihmettelemässä muutaman metrin etäisyydellä. Myöhemmin tajusin, että itse asiassa taisin olla siinä vaiheessa liian lähellä pesäpaikkaa. En ensin lainkaan osannut ajatella, että niillä olisi jo pesintä jo käynnissä, kun molemmat emot olivat lennossa. Kuulin tuulesta huolimatta heikkoa kitinää - niillä olivat jo poikaset mitä ilmeisemmin kuoriutuneet!

Loma on ohi ja niin on kevätkausikin paketoitu. Itse asiassa jo joutaakin palata töihin. Kiihkein kevät - se vuoden paras aika - on jo selvästi ohi. Juhannusruusukin kukkii!

One of my target have been to get a Nightjar and full moon in same picture. Now I have got something that could be said to full fill the demand.
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p Frugi Todella mahtava, upea fiilis!
10 p JokuMuu Mitä sitä turhaan töihin palaat kun kerran on paras luomiskausi näköjään meneillään. Erittäin tyylikkäät yökuvat ja vielä kehrääjästä. Alkaa olla ISO arvot kohdillaan ;)
10 p JTi No nyt on jotain ennen näkemätöntä!
10 p KGB Yritystä havaittavissa ja niiden myötä myös hyviä tuloksia.
10 p
10 p tim0 Hieno tunnelma. Alemman kuvan suljinaika taitaa olla nopeampi kuin 1/100?
10 p Riitta
10 p
10 p AB

Pistekeskiarvo 9.5, annettuja pisteytyksiä 40.Kehrääjä
European NightjarCaprimulgus europaeus
29.5.2018, Lapinjärvi, Suomi Canon EOS 1D X, 70 mm, f/2.8, ISO-25600, 1/100 sec. Hand held

Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko