Lintukuvaviikko 26/2018

 



Harmaahaikara
Harmaahaikara Ardea cinerea
11.6.2016, Loviisa, Suomi Canon EOS 1D X, 840 mm, f/6.3, ISO-1600, 1/1600 sec. A Tripod used





Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Viikon aikana kävin läpi tietämäni alueen harmaahaikarayhdyskunnat. Viidessä yhdyskunnassa on yhteensä ainakin 100 pesää. Se isoin yhdyskunta jäi tarkkaan laskematta, mutta jo metsänreuna puissa oli 20 pesää näkyvissä - sen yhdyskunnan koolle käyttämäni arvio 40 on varmasti alakanttiin. Olen aivan varma, etten tiedä kaikkia alueen yhdyskuntia, joten oikea alueen parimäärä voi helposti olla 150 tai enemmän. Yksi tuntemani yhdyskunta on siirtynyt tai hävinnyt. Viimeinen lintuatlas antoi koko Suomen parimääräarvioksi 700 - 1000, joka tuntuu aika pieneltä huomioiden täältä löytyneet pesinnät + löytämättömät.

Lintuatlasjulkaisun yhteydessä on teksti, joka sanoo että harmaahaikara “tarvitsee pesintään rauhaa, ja pesät rakennetaan suojaisiin metsiin”. Ihan tuollaista tekstiä en olisi tämän alueen yhdyskuntien perusteella kirjoittanut. Yksi yhdyskunnista on kuusikossa moottoritien ja kivilouhimon välissä, toinen kaupungin reuna-alueilla vilkkaasti käytetyllä ulkoilualueella (vanhin tiedetty asuttu yhdyskunta, ikää noin 20 vuotta), kolmas kuusikkoisessa niemessä ulkomeren äärellä hevosaitauksessa kaikkea muuta kuin rauhallisessa ympäristössä, neljäs kylän ja joen välissä pienehkössä kuusikossa ja viides pienessä sekapuustoisessa saaressa sisäsaaristossa. Viimeksi mainitulla ei ole mitään yhtäläisyyttä neljän muun kanssa, mutta samankaltaisuutta alueen ensimmäisen tunnetun yhdyskunnan kanssa vuodelta 1993. Aika vaikeaa on keksiä yhtenäistä kaavaa, jolla yhdyskunnat löytyisivät.

Kymmenisen vuotta sitten keinuin kuusen latvassa tuulessa kuvaamassa harmaahaikaroiden touhuja pesillä isojen poikasten aikaan. Ainakin siinä yhdyskunnassa pesintätulos oli erittäin hyvä. Kuvauspaikan kahdessa pesässä oli seitsemän poikasta. Senkin opin, että vaikka pesällä näkyisi vain kaksi, yksi tai ei yhtään poikasta, se ei kerro lentopoikasten määrää. Vasta kun emo tuo kalalastin pesälle, ilmestyvät oksistoon lentäneet tai kiipeilleet poikaset jakamaan tuomisia.

Rajut tuulet lienevät isoin uhka poikueen selviytymiselle. Kesäkuun lopun tuulet olivat puhaltaneet alas taaskin useamman pesän. Jos pesässä on ollut isoja lentokyvyttömiä poikasia, ne lienevät menneet maapetojen suihin. Tosin löysin maasta vain yhden tällaisesta kohtalosta kertovan höyhenkasan.

In the long story in Finnish I told about local situation of Grey Heron nesting colonies. Grey Heron is a quite new nesting species in area - first small colony was discovered 1993. Nowadays here is at least 100 nesting pairs, but can be 150 or something like that.




PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p AB
10 p

Pistekeskiarvo 9.15, annettuja pisteytyksiä 26.



Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko