Lintukuvaviikko 29/2018

 



Tervapääsky
Common Swift Apus apus
19.7.2016, Lapinjärvi, Suomi Canon EOS 1D X, 70 mm, f/6.3, ISO-2000, 1/5000 sec. Hand held





Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Ei kesää ilman viikkaria tervapääskystä. Julkaisin tämän kuvan jo naamakirjassa pari viikkoa sitten, mutta laitan sen nyt vielä tännekin - parempana versiona, oletan. Huomatkaa, että polttoväli on 70 mm.

Viikko sitten tekemäni viiriäislöydön myötä olen päässyt tutustumaan syvemmin lajin erikoiseen maailmaan. Paikalla käyneet bongarit löysivät samalta peltoaukealta ensin neljä, myöhemmin viisi, eikun kuusi, sittenkin ainakin seitsemän bytbyttävää viiriäistä. Herää kysymys, miksi puolet viimeisen viikon Suomen tunnetuista viiriäisistä keskittyi tuolle pienelle alueelle? Ja miksi ne saapuivat noin myöhään kesällä (paikalla on käyty kuuntelemassa aiemminkin ja usein)?

Seuraavassa kerron Bird Of Western Palearctic tekstistä plus jotain verkosta löytyneistä tutkimusartikkeleista.

Yksi selitys poikkeavalle keskittymälle on laji taipuvaisuus hakeutua muutolta alas paikoille, josta kuuluu jo asettuneen koiraan soidin. Mutta minne ne kaikki muut muuttajat ovat sitten kadonneet? Siis oletuksena muutto on tapahtunut leveässä rintamassa. Toinen selitys olisi, että paikalle olisi laskeutunut muuttoparvi (koiraita). BWP:n lähteiden mukaan on oletettavaa, että lajilla olisi taipumus liikkua ryhmissä.

Viiriäinen on lyhytikäinen lintu. Yhdessä BWP:n esittämässä tutkimuksessa jo 3-vuotiaat olivat harvinaisia. Lyhytikäisyys kompensoidaan tietenkin tehokkaalla lisääntymisellä. Pohjoiseen muuttavat pysähtyvät ensimmäisen kerran pesimään pääosin Pohjois-Afrikassa maaliskuussa, näistä suurin osa siirtyy pohjoista kohti huhti- toukokuulla. Etelä-Euroopassa pesinnän piikki on toukokuulla. Vielä muuttomatkan alkupuolella tapahtuvaa välipesintää erikoisempi piirre on, että maaliskuussa pesineet nuoret pesivät jo kesäkuulla. Ranskassa 50% pesivistä (kesäkuulla?) on BWP:n tekstin mukaan näitä maaliskuussa syntyneitä! Mistään ei käy ilmi, kuinka suuri osuus nuorilla on tästä vielä pohjoiseen siirtyvien pesimättömien koiraiden, esimerkiksi Suomen myöhäiskesällä ilmestyvien, joukossa.

Pieni osa Euroopan kärkijoukoista ehtii Suomeen toukokuulla. Jos nyt sattuisi, että aikainen koiras tapaisi naaraan heti saavuttuaan, näihin aikoihin voisi täällä olla omaa saman kesän nuorisoa pytpyttelemässä. Tämä vaihtoehto ei ole kovin todennäköinen joskin ehkä mahdollinen.

Olen käynyt paikalla viiriäiskeskittymää ihmettelemässä useamman kerran. Yksi asia on ilmeinen, ja kerrotaan todeksi myös BWP:n sivuilla. Lajilla ei tunnu olevan lainkaan reviiriä. Laulupaikat vaihtelevat jo illan ja aamun välillä eri peltosaroilla ja laulajat voivat olla aivan vieretysten.

No summer without any picture of Common Swift as picture of the week. Actually I have been quite lazy with photographing swifts, but at least one reasonable good picture with quite a small effort.





Kiitos palautteesta - Thanks of feedback

Voit antaa kuvalle palautetta alla olevaan tekstikenttään. Teksti tulee esille viikonkuva-sivuille.

You can send comments or ask the photographer a question by using the form below. Your comments / questions will be published on the ‘Picture of the week’ page.

Viesti/Message:


Nimi tai tunnistettava nimimerkki/Posted by:


NimimerkkiPalaute






Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko