Lintukuvaviikko 30/2018

 Jalohaikara
Great White Egret Egretta (Ardea) alba
12.7.2018, Porvoo, Suomi Canon EOS 1D X Mark II, 600 mm, f/14, ISO-1000, 1/1600 sec. Tripod used

Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Oli se mahtava tunne nähdä ensin valkea haikara harmaiden pesimäyhdyskunnassa ja ennen kaikkea kuukautta myöhemmin nähdä pienet valkeat päät tasalatvaisen kuusen latvan risumaljassa. Uusi ja hyvin odotettu lisä Suomen pesimälajistoon – jalohaikara.

Mieluiten pitäisin kaikki pesinnät vain omana tietonani, mutta joskus on viisainta laittaa tieto julki - ainakin rajoitetusti. Jalohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa tapahtui laajalti tiedossa olevassa harmaahaikarayhdyskunnassa. Lisäksi oli aika varmaa, että pesäpaikka paljastuisi poikasaikaan emojen kuskatessa ruokaa pesäpaikalle. Lisäksi se oli tässä tapauksessa reilua paikallisen Whats Up-ryhmän jäsenille, joiden päivitysten perusteella kävin yhdyskunnan tarkistamassa. Laitoin siis tiedon (siinä vaiheessa vielä vasta mahdollisesta pesinnästä) ja päivitin tilanteen edistymää PSLY:n tiedotuskanavalle. Hyvin meni, sillä mitään häiriötä uteliaista ei yhdyskunnalle syntynyt.

Olen aikoinani kuvannut paljon harmaahaikaroiden yhdyskunnassa. Harmaahaikaroidenkin kuvauksessa on olennaista tuntea lajin käytöstavat. Niin kauan kuin jossakin yhdyskunnan pesistä on pienet poikaset, ainakin toinen emoista on vartiossa aiheuttaen hälytyksen ihmisen ilmestyessä. Kun myöhäisempienkin pesien poikaset ovat isoja, harmaahaikaraemoja ei ole vakituisesti lainkaan paikalla - ne vain käväisevät pesillä tyhjentämässä kalalastinsa. Siihen luottaen kävin hakemassa pesää vasta kesäkuun loppupuolella. Kun pesän paikansin, totesin että pesää pystyy kuvaamaan yhdyskunnan reunamilta käsin kuitenkin niin, että kuvausten ajaksi piti asettua suojaverkon alle – ei niinkään jalohaikaroiden kuin lähempänä kuvauspaikkaa olleiden harmaahaikaroiden pesien vuoksi. Myöhemmin opin, että jalohaikara toimii monessa asiassa toisin kuin harmaa serkkunsa, muun muassa emot viihtyvät paljon myöhemmin yhdyskunnassa. Harmaahaikaroista poiketen ne myös kuskasivat risuja aivan pesinnän loppuun saakka.

Huomatkaa lukurenkaat kuvan aikuisen linnun jaloissa. Oma oletukseni olisi ilman muuta ollut, että leviäiminen tapahtuu yli Suomenlahden Baltiasta käsin, mutta ei – ainakin tämä lintu on rengastettu Hollannissa.

First ever nesting pair in Finland got four juveniles on wings!!! One of the pair had been ringed in Holland two years ago by Roland-Jan Buijs ja Dirk van Straalen.
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
9 p
10 p Rudi On ne vaan kauniita ja ylväitä lintusia! :D
10 p KGB Mukava uutinen.
10 p Tomu Oliko emoilla jossain vaiheessa punaiset koivet, entäpä nokan väri?

Pistekeskiarvo 9.17, annettuja pisteytyksiä 23.Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko