Lintukuvaviikko 45/2018

 Kanahaukka ja valkoposkihanhet
Northern Goshawk and Barnacle Geese Accipiter gentiles & Branta leucopsis
17.11.2018, Lapinjärvi, Finland Canon EOS 1D X Mark II, 600 mm, f/4, ISO-25600, 1/1600 sec. Hand held from car

Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Saattaako kukaan kuvata kahden päivän ajan aukon ylivalotuksella - ettei sen vertaa tarkista kameran asetuksia! Minulta se onnistui taaskin! Jostain syystä kiekko oli pyörähtänyt, enkä sitä tajunnut. Eihän yksi aukko yli tai ali mitään meinaa useimmiten mitään raw-kuva tallennuksella - valotus korjaantuu yleensä täysin kuvankäsittelyssä. Mutta kun auringon viimeinen pilkahdus katosi horisontista kuusi minuuttia aiemmin marraskuun pimeään ja kohde oli kovassa liikkeessä, aukko merkitsi jo paljon.

Hanhipellolla oli vauhdikkaat hetket heti auringonlaskun jälkeen. Olin jo ehtinyt ihmetellä, missä kaikki valkoposkia saalistava kanahaukat piilottelivat. Ajatukseni siitä, että haukat ovat kotkien (jo pitempään paikalla saalistelleet merikotkat ja nyt myös maakotka ainakin viikon ajan) vuoksi siirtäneet saalistusajan kotkien vuoksi hämäriin hetkiin, saivat vahvistuksen, kun ainakin neljä eri kanahaukkaa tekivät hyökkäyksensä yksi toisen perään heti auringonlaskun jälkeen. Näin kolme “pudotusta” ja aamulla vielä yhden tuoreen höyhenkasan paikasta, jonka viereisestä puusta lähti vanha naaras kanahaukka.

Tänään aamulla maakotka syöksyi peltoon kanahaukan saalistuksessa joko haavoitetun tai jo kuolleen valkoposkihanhen päälle. 17 minuutin päästä maakotka nousi siivilleen. Kävin tarkistamassa, että tuossa ajassa hanhi oli tosiaan syöty isompia luisia osia lukuunottamatta kokonaan.

Maakotka on selvä kingi paikalla. Nytkin merikotka lensi yli, mutta ei edes yrittänyt jaolle. Kahdesti aiemmin olen nähnyt maakotkan aterioivan hanhella merikotkien norkoilessa vierellä.

Sunnuntaina valkoposkihahia näkyi vain muutama pikkuparvi vakiopaikoilla. Saattaa hyvin olla, että iso parvi häipyi pohjoistuulen siivittämänä etelään.

Probably very last pictures of Goshawks or Eagle hunting Barnacle Geese from this autumn. During next week the lake Lapinjärvi will be frozen according to weather forecasts.
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p JokuMuu ISO-25600. Mitähän olisi tuuminut entisen aikojen filmille kuvaajat?

Pistekeskiarvo 9.5, annettuja pisteytyksiä 24.

Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko