Lintukuva 51/2016

 Viiksitimali
Bearded Reedling Panurus biarmicus
17.1.2016, Porvoo, Finland
Canon EOS 1D X, 840 mm, f/6.3, ISO-1600, 1/1600 sec. Tripod used.
Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Kun viikonvaihteelta ei ole mitään kerrottavaa, tässä vaiheessa voisi katsoa pidemmälle menneisyyteen. Mitä kohokohtia jäi mieleen vuodelta 2016?

Vuosi alkoi Kanarialla samaan aikaa kun täällä Suomessa alkoi vihdoin kunnon talvi. Onneksi talvea jatkui vielä melkein tammikuun ajan. Lyhyeltä talvikaudelta jäi oikein mukavat muistot kuvassessioilta metsäruokinnalta sekä kuvaajaruuhka Ruskiksen timalipaikoilta.

Vaisumman helmikuun jälkeen kevättalvi huipentui kuvausretkeen Sveitisin Alpeille. Muutaman päivä reissu oli ehdottomasti hienoin ulkomaanmatka pitkään aikaan. Vastaavaa elämystä lintumatkoista saa hakea ensimmäisestä linturetkestäni Espanjaan, vaikkakin lajeja matkakohteessa oli vain muutama. Myös vaimoni tykkäsi reissusta todella paljon, vaikkakaan alppilinnut eivät olleet hänen mielenkiintonsa kohde - eivät edes partakorppikotkat.

Maaliskuun lopulla alkoi pyrstötiaisten pesinnän seuraaminen, joka huipentui poikasten pesästälähdön kuvaamiseen toukokuun lopulla. Pesän valmistumisen ja poikasten lähdön väliin jäi kuitenkin pitkä jakso puuhastella kaikkea muuta lintukuvausten parissa.

En saanut pitää ihan sellaista lomaa kuin olisin halunnut, mutta huhtikuun viimeiseltä viikolta alkaen sain olla pääosan ajasta vapaana luonnossa. Merellä tuli vietettyä paljon aikaa. Huhtikuun lopulta alkaen meriöitä kertyi kymmenen. Merellähän on aina mukavaa, jos sää suosii! Yksi kevään elämyksistä oli nähdä hyvä allihaahkamuutto huhtikuun lopulla - edelliskerran näin vastaavan yli 20 vuotta sitten.

Kevään ja alkukesän kuvaukset menivät paljolti vanhoilla metkuilla. Kellupiilo oli melko ahkerassa käytössä niin merellä kuin sisämaassakin. Kesäkuun lopulla päivystin kaulushaikaroiden lentokuvia jälleen, tällä kertaa oikein hyvällä menestyksellä.

Heinäkuun lopulla keksin itselleni uuden harrastuksen lintukuvauksen alalla - täydessä kiidossa lentävien tervapääskyjen kuvaamisen lyhyillä milleillä. Monta kivaa kesäaamua ja -iltaa palkittiin muutamalla kohtuu hyvällä kuvalla. Ehkä ensi kesänä taas seisoskelen samalla vallilla samoissa merkeissä.

Syksyllä liikuin lähinnä Lapinjärvellä. Kuvausten pääkohteina olivat petolinnut. Ensin elo- syyskuulla kuvauskohteina olivat suohaukat, sitten syyskuun lopulta lokakuun loppuun valkoposkihanhia saalistava kanahaukat ja merikotkat sekä myyriä saalistava piekanat.

2016 palasin vähän perinteisen lintuharrastuksen suuntaan. Käytin kaukoputkea aika vähän, mutta kuitenkin enemmän kuin kymmeneen vuoteen. Palaaminen enemmän perinteiseen harrastustyyliin näkyi myös retkeilyä ohjaavana tekijänä kohteiden valinnassa. Kaikkea kivaa osuikin spontaanisti kohdalleni: virtavästäräkki, lampiviklo, ruokosirkkalintu, 18 keräkurmitsan syysparvi, noin 6 arosuohaukkaa, punakaulahanhi ja sokerina pohjalla mäntysirkku.

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, mutta tämän vuoden odotukset eivät ole kovin korkealla. Päivätyö tullee viemään ison osan ajasta.

Nothing special during this weekend. An old picture as the picture of the week.

 
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p AB Happy Holidays, and many thanks for your bird photographs.
10 p Mikkelin Miina Enkelimäinen timali. Kiitos menneestä vuodesta ja kuvauksellista vuotta 2017!
9 p JM Hieno kuva.

Pistekeskiarvo 8.93, annettuja pisteytyksiä 15.Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko