Viikon Kuva 17/2217

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Dunnock Finland April 2017

Rautiainen Prunella modularis Helsinki Viikki

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II +1.4x III, 1/1000 sec, f 13, ISO 1600

Dunnock is one of the most common Bird Species in Finland. It breeds in the whole coutry. I wonder if it has ever been the picture of the week.

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Vanhoissa lintukirjoissa linnut luokitellaan hyöty- ja haittaeläimiksi niin kuin muutkin villieläimet. Merikotka ja kalasääski söivät kaloja, maakotka teeriä ja jäniksiä, kanahaukka söi kanat ja räkättirastaat mansikat. Merikotkasta maksettiin tapporahaa, sillä sehän vei kalat vedestä, mutta miksi piti ampua myyriä syöviä haukkoja ja pöllöjä? Kai nekin olivat pelottavia petoja.

Sitten oli ääniin perustuvaa syrjintää. Kuka nyt kestää kuunnella variksen raakuntaa aamusta iltaan saatikka närhen rääkynää. Kaikkein pahinta varmaankin oli naurulokkiyhdyskunnan kakofonia. Tosi rumia lintuja Suomessa ei mielestäni ole, vaikka jotkut ovatkin eri mieltä esimerkiksi merimetsosta, jota syytetään myös vierasmaalaisuudesta. Jos laji on tapettu täältä sukupuuttoon ja se palaa, niin voidaanko sitä pitää vierasmaalaisena?

Maamme pesimälajistoon kuuluu useita kerttuja ja kerttusia, jotka ovat suorastaan mitättömän näköisiä. Siis pieniä pikkulintuja, jotka eivät ole oikein minkään värisiä. Pajulintu, metsäkirvinen, harmaasieppo, laulurastas, lehtokerttu ja rautiainen ovat Suomen runsaslukuisimpia lintulajeja, mutta harva niitä tunnistaa. Niistä ei saa helpolla otetta, jos ei ole perehtynyt lintujen tunnistamiseen eli määrittämiseen. Pajulintu, metsäkirvinen, harmaasieppo, laulurastas ja kenties vielä lehtokerttukin saattavat olla mökkiläisille tuttuja lintuja ainakin niminä. Joku on kenties tunnistanut linnut laulusta tai muuten, ja kertonut niiden esiintyvän pihapiirissä, mutta mikä ihme on rautiainen, jolla on siniset munat?

Rautiainen

Syysaamuna taivaalta kuuluu hihitystä, tai siis sellaista tunnistamatonta ääntä. Timo Pettay kertoi meille joskus 70-luvulla, että tuo ”metallikirvinen” on rautiainen. Jos on rautiaisen ääni muutolla melko huomaamaton, niin on sen laulukin. Laulu on hyvin ohutta, korkea taajuuksista ja hiljaista. Laulajaa pitää päästä katsomaan, jotta tajuaa kuusen latvassa olevan jonkun pienen ja harmaan linnun. Tuossako se rautiainen nyt sitten on?

Pihan reunalla liikkuu joku pieni ja harmaa, mutta se ei olekaan hiiri vaan lintu. Vain hetken se on näkyvillä, ja sitten se taas lymyää maata pitkin kasvuston sekaan piiloon. Se on rautiainen, yleinen, mutta tuntematon. Eihän se ole rautiaisen vika, jos se on huomaamaton, saahan sitä olla. Hyvässä valossa tumman harmaa lintu muuttuu yllättäen ruskeaksi. Minulle kuvaajana kaikki linnut ovat saman arvoisia, ja koen rautiaisen saanen kohdalleen syrjintää pienenä lintuna. Eihän höyhenien värityksen perusteella voida pitää vähempiarvoisena. Rautiainen pitäisi tuntea muustakin kuin siitä, että sen munat ovat siniset, mutta mistä? Arka se on, mutta aika sisukas, koska saapuu Suomeen, kun täällä on vielä lunta. Se on siis sinnikäs suomalainen.

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys

Pistekeskiarvo 10, annettuja pisteytyksiä 1




Home Page