Viikon Kuva 12/2218

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Greylag Goose Anser anser Finland April 2018

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +1.4x III, 1/2500 sec, f 11, ISO 1600

Greylag Goose male is following his mate.

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Linnut ovat täällä taas Merihanhi pariskunta Helsingin Viikissä 6.4.2018

Koska se kevät oikein alkaa?, sitä on tuskailtu tänä talvena, ja nythän se on jo alkanut. Laulujoutsenia, tilhiä ja pulmusia on nähty jo Lappia myöten, onpa Rovaniemellä kierrellyt merihanhi pariskuntakin. Lintukevät tuntuu silloin upealta, kun pitkän jumituksen jälkeen sää lauhtuu ja linnut saapuvat joukoin. Viestimet tursuvat harrastajien onnea.

Päivi Repo on toimittanut lauantain Helsingin Sanomiin jutun keväästä ja muuttolinnuista. Siinä onkin oikeastaan kaikki jo kerrottuna, mutta laitanpa tähän muistiin jotain, jota voi muistella joskus myöhemmin.

Terminen kevät alkaa vuorokauden keskilämpötilan noustessa plussan puolelle. Joskus näin käy jo helmikuussa tai jopa tammikuussa, mutta tavallisesti vasta maaliskuun lopulla Etelä-Suomessa. Myöhäisimmillään kevät on alkanut vasta huhtikuun puolivälissä, ja näin voi käydä myös tänä vuonna (2018).

Lintujen muutto on Tero Toivasen mukaan myöhässä vain viikon verran. Leutojen talvien jälkeen niin linnut kuin harrastajatkin tottuvat pian aikaisiin saapumisiin. Perjantaina 6.4. Helsingin metsissä oli vielä lunta, ei enää hiihtokelejä, mutta Viikin pellot alkoivat olla etupäässä lumettomia. Vanhankaupunginlahdella Fastholman lintutornista innokkaat laskijat saivat kasaan 1060 harmaata hanhea eli metsä- ja tundrahanhea muutolla. Pelloilta oli laskettu merihanhia 36, kanadanhanhia 238 ja valkoposkihanhia 18. Töyhtöhyyppiä oli ilmoitettu peräti 350. Kiurut olivat vielä parvissa, mutta olipa eräs ystävä päässyt jo kuvaamaan reviiritaistelua ilmassa.

Sohvalta näen harmaahaikaroiden saapuneen pesilleen Klobbenin saareen Vanhankaupunginlahdelle. Perjantaina muutolta saapunut jalohaikara käväisi myös Ardeoiden pesillä. Lauantaina Viikistä näkyi toinenkin jalohaikara muutolla koilliseen. Sunnuntaina 8.4. Santahaminasta ilmoitettu arosuohaukkakoiras paineli vauhdilla Majavatien kallion yli Viikin pelloille, josta se jatkoi suoraan pohjoiseen kohti Pohjanmaan pesimäpaikkoja.

Sunnuntaina 8.4.2018 tuli varmastikin uusi harmaiden hanhien muuttoennätys Tringan alueella, eli siis metsähanhien ja tundrahanhien. Metsähanhethan on nykyisin jaettu taigametsähanhiin, jotka pesivät Suomessakin, ja tundrametsähanhiin. Jos hanhet muuttavat pohjoiseen, ne saattavat hyvinkin olla harvinaisempia taigametsähanhia, mutta jos ne muuttavat itään, ne ovat kenties taigametsähanhia. Suurimman osan hanhista pystyy määrittämään pellolla mm. nokan ja kaulan pituudesta. Kaikkia lintuja ei pysty noin vain määrittämään, eli kenties tundrametsähanhet ja taigametsähanhet risteytyvät vaihtumavyöhykkeellä.

Helsingistä ilmoitettiin parin tonnin summia harmaista hanhista Viikistä (1864) ja Vuosaaren Skatanniemeltä (2105), mutta havainnoijat lopettivat iltapäivällä. Iltamuutto alkoi kuitenkin vasta tämän jälkeen. Komeita muutaman sadan auroja muutti vakaasti kohti pohjoista Viikin yli iltaan asti. Näin siinä usein käy, ettei kukaan jaksa laskea lintuja aamusta iltaan, varsinkaan, kun ei koskaan voi tietää etukäteen, minä päivänä urakka pitäisi tehdä kahdessa vuorossa.

Lähteet: HS Päivi Repo (meteorologi Ville Siiskonen), BirdLife Suomi Tiira

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys