Viikon Kuva 28/2218

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Bean Goose Finland Summer 2018

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +1.4x III, 1/640 sec, f 11, ISO 1600

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Tundrametsähanhi vai mikä? Anser fabalis rossicus?, Helsinki

Metsähanhi ei ole tavallinen lintu puistonurmikoilla, koska metsähanhi on metsästettävä laji. Suomessa pesivä metsähanhi on alalajia taigametsähanhi Anser fabalis fabalis, kun taas idempänä Euraasiassa esiintyy myös alalajia tundrametsähanhi Anser fabalis rossicus. Tundrametsähanhia tavataan Suomessa muuttoaikoina, ja laji kestää metsästyksen, mutta maassamme pesiviä metsähanhia on vain 1000- 2000 paria, ja siksi maamme metsähanhet olisikin syytä rauhoittaa metsästykseltä. Metsästystilanteessa on melko mahdoton pystyä tunnistamaan alalajia.

Metsähanhen alalajit erottaa toisistaan vähän samaan tapaan kuin laulujoutsenen ja pikkujoutsenen, eli pään, kaulan ja nokan muodosta. Suomessa pesivällä metsähanhen nimialalajilla on pitkä kaula ja pitkä nokka. Mustassa nokassa on vaihteleva määrä kellanoranssia. Tundrametsähanhen kaula on lyhyt, nokka on lyhyt ja kolmiomainen; nokan alaosa ei ole suorahko vaan pullea. Rossicuksella on tavallisesti vain vähän kellanoranssia nokassa. Tundrametsähanhi näyttää söpömmältä kuin taigametsähanhi. Puistoissa tavatut metsähanhet ovat yleensä tundrametsähanhia, jotka eivät aina osaa varoa ihmisiä taigametsähanhien tapaan.

Kuten kaikki vähänkään kauemmin lintuja harrastaneet tietävät, lintujen määrittäminen ei ole helppoa. Pinna on helppo ottaa, jos joku määrittäjä-ässä on puhunut, mutta jos itse pitäisi jotain sanoa niin, aika hiljaista olisi.

Vaikka jotkut maastokonkarit ovat väittäneet, että kaikki metsähanhet on helppo määrittää alalajilleen, ja että välimuotoisia ei kenties ole edes olemassa, niin kuinkas sitten kävikään? Kuvan lintu ei sitten ollutkaan helppo tapaus, ei ollenkaan. Bongariliiton Facebook sivustolla on keskustelua alalajista (itäinen serrirostris?), mutta selvyyttä ei ole vieläkään tullut. Tällä linnulla ei muka ole tarpeeksi irvistystä. En näistä tiedä, mutta tämäkin vierestä dokumentoitu lintu jäänee kysymysmerkiksi. Linnut eivät tunne rajoja, ne risteytyvät ihan vapaasti keskenään.

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys