Viikon Kuva 13/2219

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Pale Rock Sparrow Negev Desert Israel 28th March 2019

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +2x III, 1/1600 sec, f 11, ISO 800

Pale Rock Sparrow at last! I have waited for years to get this Species and now there were Pale Rock Sparrows all over deserts in Negev Israel. It is not any more Petronia brachydactyla but Carpospiza brachydactyla.

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Arovarpunen kuvataan pikkulinnuksi, jossa ei juurikaan ole tuntomerkkejä. Se on todellakin hyvin väritön, niukka väritys tuo mieleen naaraspukuisen punavarpusen. DNA-tutkimukset ovat muuttaneet käsitystämme monien lajien sukulaisuussuhteista, ja arovarpunen on ollut yksi heittopussi, josta ei oikein ole saatu tolkkua mikä se on. Lars Jonssonin Euroopan linnuissa (1992) se on vielä Petronia brachydactyla. Collins Birds of Eastern Africa (1995) se on Pale Petronia.

Handbook of Western Palearctic Birds Volume II Hadoram Shirihai & Lars Svensson kertoo ettei arovarpunen ole niinkään vaalea vaan harmaanruskea englanninkielisestä nimestä huolimatta. Pieni silmä erottuu pienestä päästä tummana, kupera, peippomaisen vahva nokka, selvät siipijuovat, pitkä siiven ulottuma ja suhteellisen lyhyt pyrstö. Pyrstö on hyvin samanlainen kuin kalliovarpusella, pyrstösulkien tummissa kärjissä erottuvat valkeat täplät. Lennossa pitkäsiipinen ja lyhytpyrstöinen, kutsuääni mehiläissyöjämäinen.

Birds of Israel, Shirihai 1996 suurteoksessa arovarpusesta EI OLE KUVAA! Tekstin mukaan arovarpunen pesii Kaakkois-Aasiassa. Israelissa hyvin harvinainen syksyllä, keväällä harvinainen tai melko yleinen läpimuuttaja etupäässä maan itäosissa, mutta joitain pareja voi pesiä Hermon-vuorella 1250-1600 metrin korkeudella. Suurimmat määrät Aravan seudulla olleet keväisin kymmeniä tai satoja. Sateiden jälkeen saattavat pesiä Eilatin ja Juudean seudulla. Pesä on puskassa puolen metrin korkeudella.

Wikipedian mukaan laji on joko pale rockfinch tai pale rock sparrow (Carpospiza brachydactyla). Se on ainoa Carpospiza genuksen edustaja. Jotkut pitävät sen kuuluvan Petronioihin (varpusiin), toiset Fincheihin (peippoihin) käyttäytymisen perusteella, mutta kielen anatomia vie sen varpusiin.

Arovarpunen -ennätys esiintyminen Etelä-Israelissa Carpospiza brachydactyla Israel Negevin autiomaa 28.3.2019

Pääesiintymisaluetta ovat Itä-Turkki, Armenia ja Iran, mutta satunnaisesti myös Israelissa ja Saudi-Arabian pohjoisosissa. Arovarpunen talvehtii Koillis-Afrikassa, Lähi-idässä, Irakissa ja Omanissa.

Vuonna 2019 Etelä-Israelissa arovarpusia nähtiin tuhansittain. Raskaiden sateiden jälkeen aavikko kukki, ja osa arovarpusista piti reviiriä. Laulu tuo mieleen hyönteisen surinan, ei lintua. Maaliskuun lopulla naaraat olivat selvästikin jo hautomassa. Pesivien lintujen lisäksi suurin osa oli vielä parvissa, jotka arvatenkin tankkasivat jatkaakseen pohjoisemmille pesimäpaikoille.

Näissä arojen linnuissa on paljon samaa kuin tunturien linnuissa, ne vaeltavat ravinnon perässä, ja pesivät milloin missäkin.

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys