Viikon Kuva 47/2021

 

Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Brambling Finland December 2021

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +2x III = 1200,0 mm, 1/320 sec, f 8, ISO 3200

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Joulukuun ensimmäisenä päivänä huomasin punarinnan pihanurmikollamme. Eihän linnusta aamuhämärässä mitään väriä erottunut, vaikka millin parin lumikerros vähän valoa toikin. Naapuri sattui sopivasti paikalle näkemään harvinaisen talvehtijan.

Seuraavana päivänä päätin lähteä kuvaamaan lintuja tositarkoituksella, ja niinpä latasin selkääni suuremman kamerareppuni, eli kuusisataamillisen ja jalustan. Enempien aamuvalojen jälkeen kamerani alkoi ymmärtää Suomen hienoa talvivaloa, ja kuvat näyttivät kameran takanäytössä mielenkiintoisilta. Pelasin hullunmilleillä, koska nyt ei tarjolla ollut mitään harvinaisuutta, joten saatoin siis yrittää mitä vain puolihämärässä joulukuun valossa.

Talvella järripeippo on himmeämpi kuin keväällä Fringilla montifringilla Helsinki 2.12.2021

Varpuslinnuistamme osa viivyttelee Suomessa talven tuloon saakka, jotkut jäävät yrittämään talvehtimista. Järripeippo on yksi näistä. Nyt järrejä vielä on, mutta keskitalvella ei montaakaan. Ainakin yksi päivällä näkemistäni linnuista roikotti siipeään, eli siksi kaiketi raukka jäänyt tänne. Onneksi jotkut ruokkivat lintuja!

Peippolinnut kuten monet muutkin varpuslinnut sulkivat syksyllä niin sanottuun peruspukuun talveksi. Tämä talvipuku on himmeämpi kuin keväinen juhlapuku. Höyhenten kärjet ovat harmaita, mutta kevääksi ja kesäksi nämä kärjet kuluvat pois, ja alta paljastuu linnun värikäs höyhenys koko komeudessaan. Juuri siksi tavallisetkin pesimälintumme ovat kovin mielenkiintoisen näköisiä talviaikaan. Syksyisitä linnuista voi olla vaikea tietää, onko kyseessä koiras vai naaras, nuori vai vanha. Asiantuntija pystyy kuitenkin näkemään asianlaidan ainakin, kun saa linnun käteensä rengastustilanteessa. Kuvan järripeippo ei eroa kovinkaan paljoa keväisestä, mutta lähes kaikki sirkut ovat enemmän ja vähemmän haasteellisia tunnistettavia syystalvella. Kuvan lintu taitaa olla koiras, koska sen pää on kovin mustan kirjava, ja jos niin on, kesäkuussa se on toivon mukaan palnnut pesimäseudulleen jonnekin pohjoiseen, ja silloin sen pää on pikimusta.

Katso kuvia myös kotisivuiltani: www.lintukuvaaja.kuvat.fi

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855


PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p AB
10 p RI Kaunis!

Pistekeskiarvo 9.2, annettuja pisteytyksiä 13.
Home Page

Fatbirder's Top 1000 Birding Websites