Lintukuvaviikko 10/2024

 






Viirupöllö
Ural Owl Strix uralensis
Loviisa 9.3.2024
Canon EOS R6, 600 mm, f/4, ISO-1000, 1/640 sec, Hand held




Lintukuva.fi sivustolla puhaltavat uudet tuulet. Tämä viikkari ei laadullisesti kelpaa oikein mainokseksi siitä, millaista laatua pöllöistä lintukuva.fi sivustolle nyt ilmestyy (valikko uudet), mutta on sentään tuore sattuma kuluneelta viikolta. Ei-harrastajat ihmettelevät usein lintuharrastajien havainnointikykyä Joskus sitä itsekkin yllättyy. Kuinka ihmeessä tämä kuusikon seassa lymyillyt pöllö osui silmiini? Matkaa pellon taakse oli pari sataa metriä ja autossa nopeutta kahdeksankymppiä.

Ensimmäisten kurkien saapuminen on yksi selvimmistä ilmiöistä, kun puhutaan yleisesti lintujen kevätmuuton aikaistumisesta. Muistan vieläkin hämmästykseni nähdessäni silloin PSLY:n alueen ennätysaikaisen kurjen 26.3.1991 Pellingin Söderbyn pellolla. Vuoden 2013 jälkeen alueen ensimmäiset kurjet ovat saapuneet jokaisena keväänä ennen tuota päivämäärää, varhaisin 1.3.2020. Tänä keväänäkin aikaisimmat kaksi jo neljäs maaliskuuta.

Maaliskuun yhdeksäs oli tikkakartoituksessa kiertämässä potkurilla Loviisan Sarvlaxträsketillä. Talvisen oloisena aamuna tikat eivät olleet juuri äänessä, neljästä harmaapäätikasta vain yksi lauloi muutaman säkeen enkä edes palokärjen rummutusta kuullut, toki käpytikat rummuttivat innokkaasti, arvotikat puuttuivat. Mutta kurki huusi pohjoispään luhdan suunnalta!

Voi miettiä, mitä kurki lajina hyötyy siitä, että aikaisimmat saapuvat käytännössä talvisiin olosuhteisiin. Ravinnon saannin täytyy olla nytkin tiukkaa ja vaikka isona lintuna kurki pystyy paastoamaan pitemmän aikaa, takana on kuitenkin energiaa vaatinut muuttomatka. Ilmastonmuutos on helppo ja ilmeinen selitys, mutta onko se ainoa syy?

Olen edelleen tallentanut Ebirdiin innokkaasti havaintoja. Nyt on hauskaa tehdä vertailuja eri “toimipisteiden” lajimääristä sydäntalven kuukausilta. Asun tyypillisessä omakotilähiössä, jossa on suhteellisen paljon linturuokintoja ja lukumääräisesti selvästi eniten lintuja. Lapinjärvellä meillä on torppa ison peltoaukean reunassa, takana metsää. Miehikkälän metsätilalla ollaan pienten peltojen pilkkomassa metsämaisemassa. Havaintolistoja on alkuvuodelta kertynyt kotipihalta 28, vähiten Miehikkälästä 13 ja Torpalta 18. Itselleni oli pieni yllätys, että eniten lajeja 30 kertyi Miehikkälän metsätilalta, kun linturikkain ja paljon havainnoitu kotipiha pääsi vain 28 lajiin, torpalta 27.

Viimeisin uusi laji Miehikkälän metsätilalta oli isolepinkäinen. Kaikkihan tietävät, että se on ennen kaikkea avomaiden laji, joka silloin tällöin ilmestyy linturuokinnoille pikkulintuja jahtaamaan. Nyt tapahtui outoja keskellä kuusisekametsää. Kuulin tikkamaisia lyhyin pyrähdyksin liikkuvia siiveniskusarjoja puuston seassa. Oletin siis että oli tikka, mutta nakutusta ei useamman minuutin seurannan aikana kuulunut. Yllätyin melkoisesti, kun puuston seasta ilmaantui näkyville isolepinkäinen. Jotain pikkulintua se siellä jahtasi varmaan, en nähnyt mitä. Kenties puukiipijää?

A spontaneous find of an ural owl was a surprise - not because it is so unexpected, but because it was very well hidden among trees.


Kiitos palautteesta - Thanks of feedback

Voit antaa kuvalle palautetta alla olevaan tekstikenttään. Teksti tulee esille viikonkuva-sivuille.

You can send comments or ask the photographer a question by using the form below. Your comments / questions will be published on the ‘Picture of the week’ page.

Viesti/Message:


Nimi tai tunnistettava nimimerkki/Posted by:


NimimerkkiPalaute



Edellinen viikko Lintukuva.fi Seuraava viikko