Lintukuvaviikko 13/2023

 



Helmipöllö
Tegmalm's OwlAegolius funereus
1.4.2023
Canon EOS R6, 600mm, f/4, ISO-25600, 1/3200 sec, Hand held



Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Takatalven viikko alkoi lumisateilla ja jatkui tuntuvilla yöpakkasilla Muutto pysähtyi täysin tai oikeammin muuttui pakomuutoksi. Ruokinnalle tilanne tiesi vilskettä. Mustarastaita, kottaraisia, jokunen peippo ja kaikki talvilinnut.

Oli viikolla muitakin mukavia hetkiä kuin ruokintapaikan seuraaminen. Kirjoitin naamakirjaan lapinpöllökuvan alle, kuinka olin lähtiessäni miettinyt, että nyt olisi mahdollista nähdä aamuauringossa lämmittelevä lappari. Se oli tosi, siis se mietintä, mutta samalla täytyy todeta, että kaikenlaisia toiveita vilahtelee mielessä jokaiselle retkelle lähtiessä. Aika usein ajatuksissa on juuri lapinpöllö.

Toinen viikon pöllöistä oli helmipöllö.

Hamassa nuoruudessani hiihdellessäni kevättalven hangilla Outokummussa, kävin tarkistamassa heinälatoja (joita silloin vielä oli paljon) toiveissa löytää pöllöjä. En nähnyt yhtään, mutta niiden ladoissa oleskelusta todistavia oksennuspalloja kyllä. Niiltä ajoilta on jäänyt sellainen moodi päälle ja yhä käyn silloin tällöin vilkaisemassa avointen latojen sisään. No vihdoin tärppäsi, minun vuoden toistaiseksi ainoa helmipöllö.

PSLY:n toimialueelta Tiiraan on ilmoitettu vain yksi havainto tältä vuodelta. Aiemmin helmipöllö oli täällä yleisin pöllölaji ainakin hyvinä myyrävuosina. Nykyisin siitä on tullut lähes harvinaisuus. Helmipöllö on eräissä yhteyksissä pidetty vanhojen metsien häviämisen uhrina. Omien kokemusteni, eikä myöskään pöllökirjallisuuden, mukaan helmipöllö ei kuitenkaan ole mikään erityisesti vanhoihin metsiin leimautuva laji. Kolopuitakin etenkin täällä Etelärannikolla on ylen määrin varsin tiheän palokärkikannan ansiosta. Joku muu siis on syynä helmareiden katoon. Erkki Korpimäen äskettäisessä artikkelissa painotettiin nimenomaan myyräsyklien ja etenkin korkeiden myyrähuippujen puuttumista perussyynä. Mikä sitten latistaa myyrähuiput, se jää tutkittavaksi.

I was happy to find a Tegmalm’s Owl from a barn, as I have kept a tradition to visit in a barn with open doors to look at owls. However this was the first time I have seen any. Tegmalms Owl was once the commonest owl in the area on average - depending on the amount of voles. Nowadays tengmalm's owls are very rare as a breeding species in Southern Finland.


Kiitos palautteesta - Thanks of feedback

Voit antaa kuvalle palautetta alla olevaan tekstikenttään. Teksti tulee esille viikonkuva-sivuille.

You can send comments or ask the photographer a question by using the form below. Your comments / questions will be published on the ‘Picture of the week’ page.

Viesti/Message:


Nimi tai tunnistettava nimimerkki/Posted by:


NimimerkkiPalaute
Nette Loistavan erilainen kuva!
Markus Otetta!
Martti A. Hieno
Mikkelin Miina Hieno mystinen tunnelma.




Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko